Montage Per Productgroep
Applicatiecondities
De materialen verwerken bij een minimale ruimtetemperatuur van 10°C. Deze temperatuur moet worden gehanteerd tijdens het gehele proces voor het aanbrengen van het Wonderboard systeem.
Wanden drogen
De wanden moeten droog zijn, niet alleen voor het zicht, maar daadwerkelijk het vocht uit de wand. Dit kan opgelost worden door geruime tijd een bouwdroger te plaatsen in de betreffende ruimte of de verwarming hoog aan te zetten. De duur zal bepaald worden door de staat waarin de wanden verkeren.
Obstakels verwijderen
Voorafgaande het reinigen van de wanden wordt geadviseerd alle obstakels te demonteren. Hierdoor kunt u snel en effectief schoonmaken en monteren. Afhankelijk van de grootte van de obstakels worden deze later afgewerkt met de benodigde profielen, kit of 2-componenten lijm.
De bestaande isolatie sandwichpanelen hebben vaak roestplekken. Deze roestplekken opschuren. De loslatende verf – en coatinglagen afsteken met een plamuurmes en eveneens opschuren met een schuurmachine. Daarna de overige wand licht opschuren.
Wanden opschuren
De bestaande isolatie sandwichpanelen hebben vaak roestplekken. Deze roestplekken opschuren. De loslatende verf – en coatinglagen afsteken met een plamuurmes en eveneens opschuren met een schuurmachine. Daarna de overige wand licht opschuren.
Bestaande wand reinigen
Verwijderen van vet sporen, lichte oppervlakte verontreinigingen en kleefstof restanten. De cleaner aanbrengen op de ondergrond. Met een schone doek in één dezelfde richting droogwrijven. De cleaner onttrekt door verdamping warmte aan de ondergrond waardoor deze afkoelt. Hierdoor kan er condensvorming op de ondergrond ontstaan. Na het ontvetten wordt aanbevolen om ca. 10 minuten te wachten, voordat de lijm, na volledige droging, op de ondergrond wordt aangebracht. Aanbrengtemperatuur: +10°C tot +40°C. Verbruik: 1000ml, per ± 50m2.
Wonderboard plaat ontvetten
De achterzijde van de plaat reinigen met cleaner, aceton of gelijkwaardig.
Controle vocht in wanden
Door een vochtmeter te gebruiken kan het vochtgehalte in de wand gemeten worden.
Niet poreuze ondergronden
De hechtprimer NP2 wordt toegepast, om op die ondergronden waarop de lijm zelf niet voldoende hecht een schakel te vormen tussen lijm en ondergrond, teneinde de hechting te verbeteren. Ondergronden zoals kunststof wanden en metalen wanden met coating. Voor gebruik de hechtprimer NP2 goed schudden of mengen. De hechtvlakken dienen droog, schoon en draagkrachtig te zijn. De hechtprimer NP2 wordt aangebracht door middel van een kwast of een verfroller. Gelijkmatig in dunne laag aanbrengen. Aanbrengtemperatuur: +10°C tot +30°C. Bus na gebruik zo snel mogelijk sluiten i.v.m. verharden. Wij adviseren middels een hechtproef de hechting van de lijm onder praktijkomstandigheden te controleren. Verbruik: 250ml, per ± 5m2.
Poreuze ondergronden
PO5 De hechtprimer PO5 wordt toegepast, om op die ondergronden waarop de lijm zelf niet voldoende hecht een schakel te vormen tussen lijm en ondergrond, teneinde de hechting te verbeteren. Voor het opheffen van eventuele zuiging van poreuze ondergronden. Voor gipsplaten, metselwerk, beton en stucwerk. Voor het gebruik de hechtprimer PO5 goed schudden of mengen. De hechtvlakken dienen droog, schoon en draagkrachtig te zijn. De hechtprimer PO5 wordt aangebracht door middel van een kwast of een verfroller. Gelijkmatig en niet te dik aanbrengen. Aanbrengtemperatuur: +10°C tot +35°C. Bus na gebruik zo snel mogelijk sluiten i.v.m. verharden. Wij adviseren middels een hechtproef de hechting van de kit onder praktijkomstandigheden te controleren. Verbruik: 1000ml, per ± 10m2 .
Werklijnen
Zorg ervoor dat er een visuele verticale lijn uitgezet wordt met een tussenafstand van 1200mm. Dit kan voor professioneel gebruik door een laser of maak gebruik van een loodlijn. Zo weet u exact waar de lijm op de wand aangebracht wordt en dient eveneens om verloop te voorkomen. Dit geldt ook horizontaal, voor ruimten, waar platen hoger dan 3000mm worden toegepast. In het geval van een smeervloer bijvoorbeeld 50mm boven de vloer eindigen. De smeervloer wordt hier tegenop gesmeerd. Laat u altijd adviseren door het applicatiebedrijf welke de smeervloer gaat aanbrengen.
Directe verlijming
De sealer kan perfect zonder primer op de meeste niet poreuze (niet-zuigende/ gesloten) ondergronden. Poreuze (zuigende/open) ondergronden voorbehandelen met de hechtprimer PO5. Ondergronden goed ontvetten met de cleaner. Aanbrengtemperatuur: +10°C tot +40°C. Plaats de 600 ml lijmworst in een hand-, accu- of luchtdrukkitspuit. Voor de professionele toepassing wordt de lijm aangebracht met een luchtdrukkitspuit. Met het lijmpistool legt u een verticale lijm ril op de wand met een tussenruimte van 60mm binnen de uitgezette werklijnen. Ga verder waar de lijm op is. Indien gewenst kan de lijm met een lijmkam 4mm gelijkmatig verdeeld worden, over het gehele oppervlakte. De sealer is een hoogwaardige, professionele en universele afdichtingskit en constructie- of montagelijm, welke onder invloed van de luchtvochtigheid uithardt tot een duurzaam elastisch blijvend rubber. Wij adviseren middels een hechtproef de hechting van de kit onder praktijkomstandigheden te controleren. Verbruik: lijmworst 600ml, per 1,3m2 (niet zuigende ondergrond) of 600ml per, 1m2 (zuigende ondergrond)
Montage Wonderboard
De hoogste plaat is 3000mm. Als er een wand bekleed wordt die hoger is dan 3000mm. Dan eerst een horizontale werklijn uitzetten. Hierdoor zal er een horizontale loodrechte verbinding over de wand te zien zijn. Dan plaatst u samen met uw collega de plaat tegen de wand op de gewenste plek. Vanuit het midden van de plaat naar buiten al drukkend wrijven. Na het plaatsen het geheel laten drogen door niet direct met plint afwerkingen te starten. Dit zorgt ervoor dat de lijm beter kan drogen.
Afwerkprofielen 2,3 mm
Voordat de Wonderboard plaat tegen de wand wordt geplaatst kunt u de 2,3mm profielen voorbereiden. Zaag de afwerkprofielen op de gewenste lengte. U legt een transparant kitlijntje (artikel 1045) in het profiel, voor in ruimten waar de wanden veelvuldig met water worden gereinigd. De benodigde afwerkprofielen schuift u op de 2,3mm plaat. Houdt rekening met een minimale speling van ongeveer 2 mm het profiel.
Let op!
Wanneer wordt gewerkt met de 2-componenten lijmverbinding i.p.v. de 2,3mm afwerkprofielen. Zie instructies vermeld in deze instructiefolder op blz 14.
Buitenhoek afwerking
Voor de buitenhoek is een standaard 2,3mm profiel. De buitenhoek kan ook afgewerkt worden met een 50×50 mm kunststof hoek, voorzien van afgeronde kanten. Zijn er zwaardere eisen dan is de Rvs 40×40 mm hoek meer geschikt. In de meeste gevallen wordt de hoeken verlijmd.
Vloer-wand verbinding
2-delige plintafwerking
U monteert de bevestigingsplaat (art.nr.: 1037) met RVS schroeven op de wand. Daarna kunt u de plintafwerking (art.nr.: 1036) erop drukken. Er is ook een vaste plintuitvoering beschikbaar, een wit volschuim afwerkprofiel, die tegen de wand verlijmd kan worden. Wanneer er gekozen wordt voor een smeervloer, dan zorgen voor een vrije ruimte, zodat de vloer tegen de onderkant van de plaat opgesmeerd kan worden.
MONTAGE INSTRUCTIES – 2-COMPONENTEN LIJMVERBINDING
Opslag tandempatronen
+10 °C – +25 °C
Applicatiecondities
De temperatuur in de ruimte moet minimaal 10°C zijn. Bij een temperatuur van 20 °C en een RV van 50-75% is de uithardtijd 24 uur. Na 7 dagen is de hoogste sterkte bereikt. Het is raadzaam om binnen deze 7 dagen de voegen niet met hoge druk af te spuiten. Altijd aanbrengen op droge, stof- en vetvrije oppervlakten. Vermijd contact met huid.
Aanbrengen
Stap 1
Houdt bij het plaatsen van de Wonderboard platen een voeg van ongeveer 4mm aan tussen de platen. Zorg dat de platen vrij zijn van stof, vuil en vet. Gebruik hiervoor aceton of gelijkwaardig.
Stap 2
Breng de tape zodanig aan, dat er een overlap is, van ongeveer 2 mm aan beide zijden. Zo wordt bepaald waar de 2-componenten lijm wordt aangebracht.
Stap 3
Plaats het tandempatroon in uw kitpistool en spuit de eerste 10cm weg, zodat de beste menging wordt toegepast. Doe dit bij alle nieuwe patronen. Gebruik ook elke keer een nieuwe spuittuut bij een nieuw patroon. Verbruik: per tandempatroon, ± 20m1
Stap 4
De 2-componenten lijm van boven naar onder in de voeg aanbrengen en gelijk controleren.
Stap 5
Daarna de voeg af messen. Om mogelijke blaasvorming te voorkomen is het raadzaam om geen water of andere producten te gebruiken tijdens het voegen.
Hier ontstaat een voeg met een breedte van ongeveer 8 mm
Stap 6
Trek de tape na vijf minuten van boven naar onder van de Wonderboard plaat af. Met als resultaat een strakke hygiënische 2-componenten voeg.
Het resultaat
Met als resultaat een strakke hygiënische 2-componenten voeg
Applicatiecondities
Bij de montage wandsysteem moet de temperatuur in de ruimte minimaal 10°C zijn. Regelwerk Voor het monteren van de sandwichpanelen wordt een gewolmaniseerd houten regelwerk, een metal stud wand of een kunststof regelwerk toegepast. De afstand tussen de regels is 600 mm. Op de regel in het midden, achter het sandwichpaneel een lijm ril leggen voor een extra fixering van het sandwichpaneel.
Sandwichpaneel 15 mm / direct tegen de wand gemonteerd
Sandwichpaneel 35 mm / tegen het regelwerk gemonteerd
De sandwichpanelen 35 mm aanbrengen tegen het regelwerk en afwerken met de 2-delige verbindingsprofielen (art. nr.: 1075+1080), welke dan met de transparante kit kunnen worden ingespoten, voor in die ruimten, waar de wanden zeer regelmatig met water worden gereinigd. Wanneer er een loslatende verflaag of coating op de bestaande muren aanwezig waardoor directe verlijming niet mogelijk is. Dan adviseren wij de sandwichpanelen 15mm, welke direct tegen de bestaande vlakke wanden kunnen worden gemonteerd.
Wand verbinding
2-delige plintafwerking:
U monteert de bevestigingsplaat (art.nr.: 1037) met RVS schroeven op de wand. Daarna kunt u de plintafwerking (art.nr.: 1036) erop drukken. Er is ook een vaste plintuitvoering beschikbaar, een wit volschuim afwerkprofiel, die tegen de wand verlijmd kan worden. Wanneer er gekozen wordt voor een smeervloer, dan zorgen voor een vrije ruimte, zodat de vloer tegen de onderkant van de plaat opgesmeerd kan worden.
Applicatiecondities
De temperatuur in de ruimte moet minimaal 10°C zijn.
Regelwerk
Voor het monteren van de sandwichpanelen wordt een gewolmaniseerd houten regelwerk, een metal stud wand of een kunststof regelwerk toegepast. De afstand tussen de regel is 1200 mm. Wanneer het plafondsysteem kan worden aangeraakt, dan een regelwerk met een afstand van 600 mm.
Montage sandwichpanelen
Montage sandwichpanelen
De sandwichpanelen 35 mm aanbrengen tegen het regelwerk en afwerken met de 2-delige verbindingsprofielen (art. nr.: 1075+1080), welke dan met de transparante kit kunnen worden ingespoten, voor in vochtige ruimten.
Wand-plafond verbinding
Voor de wand-plafond afwerking monteert u het bevestigingsprofiel (art.nr.: 1070) met lijm of Rvs schroeven. Daarna kunt u de ronde hoek (art.nr.: 1060) erop drukken voor afwerking. Daarentegen is er ook een keuze voor de vaste binnenhoek 50x50mm met afgeronde kanten. De binnenhoek wordt verlijmd.
Alternatief
Vlak kunststof paneel
Starten met een regelwerk 400 mm. De panelen van 6 meter lang om de 400 mm schroeven. Rondom afwerken met een u-profiel en eventueel verbinden met het h-profiel
Applicatiecondities
De temperatuur in de ruimte moet minimaal 10°C zijn.
U-profiel
Zorg dat de vloeren, wanden en plafonds vlak zijn. Plaats de U-profielen op de vloer, aan de wand en tegen het plafond. Lijn deze U-profielen uit, zodat het sandwichpaneel 80 mm er goed ingeschoven kan worden. Voor het vastzetten van de U-profielen kunt u Rvs-slagpluggen gebruiken. Leg in het U-profiel een lijm ril voor een extra fixering.
Wand
Om de sandwichpanelen met elkaar te verbinden wordt een losse veer (art. nr.: 1084) in een sleuf geplaatst. Dan worden deze sandwichpanelen met elkaar verbonden door de 2-delige clip afdekprofielen (art.nr.: 1075+1080). Deze verbinding kan ook uitgevoerd worden met een 2-Componenten lijmverbinding.
Sandwichpaneel 80 mm / 2-componenten lijmverbinding
Sandwichpaneel 80 mm / 2-delige clip afdekprofiel